5 Ocak 2008 Cumartesi

Serendipity!!!

Tesadüfler...Tesadüf diye bişi var mı? Elbette var diyeceksiz, ama ben tam tersini iddia ediyorum. Tesadüf diye bir şey yoktur! Varsa bile hayatta her tekrarlanan olay tesadüf değildir. "Tesadüf"e verilmesi gerekilen bir saygı vardır, o saygı da birden fazla gerçekleşen her olaya "tesadüf" dememektir.

Biriyle karşılaşmayı örnek verirsem, birisini ilk defa görmek hiçbir şey ifade etmez çoğumuz için, o da gördüğümüz diğer insanlardan sadece birisi olur, ayırt edici bir özelliği yoktur. Benim için de öyle sayılır... Peki ikinci defa gördüğümüzde? Herkes tesadüf olduğunu düşünür, ikinci defa görmenin bir anlamı olduğunu bile düşünebilir. Peki ya ilk olay, yani ilk karşılaşma, peki asıl sebep oysa? O ilk hazırlıyorsa yavaş yavaş temelini ikinci gerçekleşmenin?

İkinci defa gerçekleşen bir olayın, hiç kuşkusuz ilki de vardır ve bu ilk de ikincinin bir anlamda nedenidir bana göre. Bu böyle devam eden bir neden ve sonuç döngüsüdür. Tesadüfün, tesadüf olabilmesi için olma ihtimalinin %10'dan fazla olmayan bir olgunun tekrarlanması gerekir ki, işte o zaman kaderin oyunuyla karşılaşıp, hiç olmayacak birşey oldu diyebiliriz. Hayatınızda hiç görmediğiniz birini iki defa (ya da daha fazla) çok farklı yerlerde görmek, hiç görmediğiniz bir ayrıntıyı, bir simgeyi, bir işareti çok farklı yerlerde, farklı kitap veya dergilerde görmek tesadüftür, hatta "serendipity"dir. Ve bunlar basit alelade tekrarlar değildir bence, görene ya da bilene işaretlerdir. Onu aramıyorken, başka şeylerle uğraşırken hiç ummadığınız bişiyle karşılaşmak, hiç ummadığınızı bulmaktır ellerinizde.

Benim hayatımda bir defa gerçekleşti böyle bir şey, bir daha olur mu meçhul... Böyle olağanüstü şeyler her zaman olmuyo hayatta...

Hiç yorum yok: